De continuïteit van “vitale processen” van de Belastingdienst is in gevaar gekomen door de reorganisatie. Dat schrijft een commissie vrijdag die onderzoek heeft gedaan naar het besluitvormingsproces rond de hervorming.
Het gaat om een vertrekregeling die helemaal uit de hand liep bij de Belastingdienst. Die kostte veel meer dan gepland en trok ook veel meer medewerkers dan vooraf gedacht. De baas van de Belastingdienst stapte eerder deze maand al op om de kwestie.
Volgens de commissie van Hans Borstlap en Tjibbe Joustra werkt de Belastingdienst veel te autonoom.
Hoofdpijndossier
Kamerleden uitten eerder al hun zorgen over de continuïteit bij de fiscus. De reorganisatie is volgens staatssecretaris Wiebes nodig omdat de fiscus “zeer verouderd” is. Er moeten de komende jaren 4.800 mensen weg, maar door de zeer aantrekkelijke vertrekregeling meldden zich honderden mensen mensen meer.
Ook gaat personeel weg waarvoor de regeling niet was bedoeld. En de instroom van nieuwe hooggekwalificeerde medewerkers gaat minder snel dan gehoopt. De reorganisatie kost daardoor tientallen miljoenen euro’s extra. Eerder plaatste Financiën de Belastingdienst, die veel te autonoom opereerde, daarom al onder financiële curatele.
De Belastingdienst is al meer dan 10 jaar een hoofdpijndossier. De problemen gaan terug tot het moment dat in 2005 – onder CDA-staatssecretaris Joop Wijn – werd besloten om de Belastingdienst niet alleen over de belastingen te laten gaan, maar de fiscus ook de toeslagen te laten uitbetalen. Vervolgens had de Belastingdienst continu te maken met storingen en grote blunders, die vaak ook te maken zouden hebben met verouderde systemen.